تفاوت‌های میان کوچینگ و مشاوره چیست؟

تفاوت‌های میان کوچینگ و مشاوره چیست؟

تفاوت‌های میان کوچینگ و مشاوره

این روزها مشاوره گرفتن و رفتن به روان‌شناس برای افرادی که با مشکلات روانی،  احساسی، کاری یا خانوادگی روبه‌رو هستند، به امری رایج و عادی تبدیل شده است و بخشی روزمره از زندگی ما به حساب می‌آید اما داستان کوچینگ هنوز برای بسیاری از ما داستان ناآشنایی است که ابهامات زیادی در اطراف آن وجود دارد. کوچینگ اگرچه ریشه‌هایی در روانشناسی و مشاوره دارد اما تمایز‌های بارزی میان این رشته و رشته‌های دیگر وجود دارد که شاید قسمت اعظم آن عبور از گذشته به نفع آینده و نقش تعیین کننده مراجع در فرآیند کوچینگ باشد. ما در این مقاله قصد داریم تفاوت‌های میان کوچینگ و مشاوره را بیشتر به نمایش بگذاریم.

آیا می‌دانید تفاوت‌های میان کوچینگ و مشاوره شامل چه مواردی می‌شوند؟

مطالعه‌ای تازه که از سوی انجمن بین‌المللی کوچ‌ها International Coach Federation صورت گرفته، حاکی از آن است که بسیاری از ما از این تفاوت‌ها آگاهی چندانی نداریم. در بررسی که سال ۲۰۱۷ از سوی مطالعات بین‌المللی آگاهی مشتری (Global Consumer Awareness Study) انجام‌شده، از شرکت‌کنندگان خواسته‌شده بود تا تعریف کوچینگ را از میان تعاریف راهنمایی گرفتن، مشاوره، رایزنی و آموزش انتخاب کنند.

[irp]

۳۰ درصد از ۲۷ هزار نفر مشارکت‌کننده، تعریف کوچینگ را درست و ۷۰ درصد تعریف آن را نادرست انتخاب کردند. مطابق با این مطالعه، «این بررسی حاکی از آن است با وجودی که بسیاری از مراجعه‌کنندگان درک روشنی از آنچه کوچینگ هست و نیست، دارند همچنان در بازار و در بین افرادی که فکر می‌کنند کوچینگ را می‌شناسند، برداشت درستی از کوچینگ و تفاوت‌های میان کوچینگ و مشاوره وجود ندارد.»

مهم‌ترین اشتباه در بین پاسخ‌دهندگان چه بود؟ اینکه بیشتر افراد کوچینگ را با مشاوره گرفتن یکی فرض کرده بودند. ۲۶ درصد از پاسخ‌دهندگان فکر می‌کردند که کوچینگ همان مشاوره یا راهنمایی گرفتن است؛ بنابراین برای از بین بردن ابهام در ادامه پنج روشی را خواهید خواند که کوچینگ را از مشاوره جدا  و تفاوت‌های میان کوچینگ و مشاوره را به وضوح به نمایش می‌گذارد:

استاد در چه موضوعی؟

یکی از تفاوت‌های میان کوچینگ و مشاوره این است که در مشاوره گرفتن، استاد یا مشاور در برخی از موضوعات مانند کسب‌وکار یا ازدواج یا ایمان تخصص دارد. شاگرد نزد استاد می‌رود تا در زمینه‌هایی که استاد موفق بوده، رشد کند. اینجا استاد به‌نوعی سرمشق است درحالی‌که کوچ متخصص فرآیند کوچینگ است. مراجعه‌کننده نزد کوچ می‌رود تا فرآیند کوچینگ را در موضوع موردعلاقه خود به کار بگیرد؛ بنابراین کوچ، سرمشق نیست بلکه استاد به‌کارگیری فرآیند کوچینگ است.

تنظیم دستور کار بر اساس گفته چه کسی؟

در راهنمایی گرفتن، این استاد است که تصمیم می‌گیرد شاگرد باید چگونه رشد کند. او طرحی از موفقیت در ذهن خود دارد و بر اساس آن برنامه‌ریزی می‌کند. شاگرد به دنبال پاسخ است «مرحله بعدی چیست؟» و استاد به او پاسخ می‌دهد. بااین‌حال در کوچینگ، مراجعه‌کننده است که دستور کار را تنظیم می‌کند. کوچ سؤال می‌کند «دوست داری به کجا برسی؟» و جلسه با دستورالعمل مراجعه‌کننده آغاز می‌شود. اگر مراجعه‌کننده نداند می‌خواهد به چه چیزی دست پیدا کند، کوچ سؤال می‌پرسد تا بتواند آن را ترسیم کند. مراجعه‌کننده است که در فرآیند کوچینگ، دستورالعمل را تنظیم می‌کند.

یادگرفتن از چه طریقی؟

در تعلیم گرفتن شاگرد از استاد سؤال می‌پرسد. به یاد داشته باشید که استاد سرمشقی است که همه پاسخ‌ها را دارد؛ حتی اگر گاه به گاه سوال‌هایی بپرسد، او همچنان خردمندی است که نقش او انتقال اطلاعات و تجربیات به شاگرد است به‌گونه‌ای که شاگرد آن‌ها را فرابگیرد اما کوچینگ متفاوت است. نقش کوچ، پرسیدن سؤال برای رسیدن به درک و بینشی است که مراجع را وادار کند از خودش یاد بگیرد. یادگیری در کوچینگ از دل سؤالات قدرتمند کوچینگ به وجود می‌آید.

شبیه شدن به چه کسی؟

هدف راهنمایی گرفتن این است که شاگرد شبیه استاد شود. استاد در برخی زمینه‌ها موفقیت به دست آورده است و می‌گوید: «بیشتر شبیه من شو». بااین‌حال، هدف کوچینگ این است که مراجعه‌کننده بیشتر خودش شود. هدف کوچ کمک به مراجعه‌کننده برای دسترسی به توانایی‌های بالقوه خودش است که بیشتر شبیه به خودش شود. کوچ به‌جای آن‌که بگوید «بیشتر به من شبیه شو» می‌گوید «بیشتر به خودت شبیه شو».

دعوت شدن به زندگی چه کسی؟

استاد شاگرد را در مسیر تعلیم و راهنمایی گرفتن به زندگی خود فرامی‌خواند. او درباره زندگی، روابط و کارهای خودش صحبت می‌کند و ممکن است حتی شاگرد را به دیدار خانواده‌اش ببرد؛ اما در کوچینگ همه‌چیز متفاوت است؛ کوچ، مراجعه‌کننده را به زندگی خودش فرامی‌خواند. او به مراجع کننده کمک می‌کند تا زندگی خودش را از زوایای دیگر ببیند و نقاط برتری خود را کشف کند. این زندگی خود مراجعه‌کننده است که مراجعه‌کننده به آن دعوت شده است.

هم کوچینگ و هم مشاوره و راهنمایی دادن ارزش خود را دارند. اگر شما به استاد و مشاور نیاز دارید، به دنبال استاد باشید اما اگر به یک کوچ احتیاج دارید، به سراغ پیدا کردن یک کوچ بروید.

منبع: munyayblog

 

اولین صلاحیت کوچ‌ها از دید فدراسیون بین المللی کوچینگ می‌گوید کوچ باید به تمایز بین کوچینگ، مشاوره، روان درمانی و سایر حرفه های حمایتی آگاه باشد و آن را اجرا کند.
4.5/5 - (19 امتیاز)

شناسنامه مقاله

ناشر

زیبا مغربی

تاریخ انتشار

1396٫10٫30

اشتراک گذاری :

عضویت در جمعه نامه

Please wait...

عضویت شما در جمعه نامه ثبت شد

20 پاسخ

  1. سلام،کوچ شبیه کاریه که یه روانشناس انجام میده؟ چون روانشناس نه همدردی میکنه و نه راه حل میده ، یک جوری هدایتت میکنه که به جواب قشنگ در مورد خودت و زندگیت برسی.
    ممنون میشم اگه جواب بدین ، چون بعضی از مشاوره ها هم از کوچ استفاده میکنن ، پس اصل مشاوره خیلی مسخره میشه که

  2. سلام عالی بود ممنون از زحمات شما
    ولی اگه بخوام نظر خودمو بگم میگه
    خودتو وتوانایی های تو کشف کن پرورش بده با کمک خودت ، درنهایت این خود تو هستی که باید بلندشی

  3. سلام.
    دوست گرامی شما تفاوت راهنمایی به معنای عامه(نصیحت و پند اندرز) و یا آموزش و یادگیری با کوچینگ را بیان کردید واگرنه تمام آنچه در مورد کوچینگ گفتید در مورد مشاوره ی تخصصی نیز صدق می کنید. در مشاوره مراجع است که در محور اصلی قرار دارد و وظیفه ی مشاور در این رابطه ی تخصصی آگاه کردن مراجع از خود است و در نهایت این مراجع است که تصمیم نهایی را با بینشی که از خود پیدا کرده می گیرد. به عنوان یک مشاور از مطالب شما تفاوتی میان کوچینگ و مشاوره نیافتم.

    1. سلام و درود خدمت شما،‌ ممنون که همراه ما هستین. ممکن هست هر مشاوری آگاهانه و یا غیر آگاهانه از ابزارهای کوچینگ در خدماتش استفاده بکنه. در این مقاله تعاریف جهانی مورد بررسی قرارگرفته‌لند و نتیجه‌ی مطالعات فدراسیون بین‌المللی کوچینگ هستند. دعوتتون می‌کنم جزوه‌ی معرفی کوچینگ رو دانلود و مطالعه بفرمایین. تفاوت‌ها کامل بررسی شدن

      1. سلام مجدد.
        بله حتما مطالعه میکنم. اما با توجه به قدمت مشاوره این کوچینگ هست که از مشاوره وام گرفته. کوچینگ افرادی مثل ماهان تیموری همان مشاوره ی شغلی با اطلاعات گسترده تر است.
        مقاله های دیگری مطالعه میکنم تا شاید تفاوتی بیابم. اما تا اینجا کوچینگ را فرزند مشاوره میدانم.

  4. سلام، با توجه به اینکه مشاوره گرفتن از روانشناس و یا استاد بسیار مرسوم و با قدمت هست در جامعه ما و کوچینگ بس نوپا هست، برای من این تداخل محتوی زیاد ایجاد می شد و در مقاله بسیار روان و شفاف و به اختصار جزییات این تمایز بیان شد لذا از شما ممنونم:)

    1. آقای پیام
      ممنون از ارسال پاسخ و بازخورد خوبتون
      شاد و پیروز باشید

  5. بسیار عالی بود به ویژه ۵ موردی که مطرح شده دید خیلی خوبی هم به مراجع میده و هم به کوچ
    بی نهایت ممنون

    1. ونوس عزیز
      ممنونم از پاسختون و بازخوردهایی که ارسال می‌کنید
      شاد و سلامت باشید

  6. مقاله بسیار کاربردی جهت ترویج فرهنگ کوچینگ بود.
    به نظرم مقاله هایی که تا این حد کاربردی هستند بهتر هست که هایلایت بشن توی مقاله ها .
    ممنون از خانم زیبا مغربی

    1. سپاس از شما جناب احمدی‌زاده که وقت گذاشتید مطالعه کردید و نظر گذاشتید.
      امیدوارم که سایر دوستان و کوچ‌های بی‌نظیر هم مانند شما مقالات را مطالعه کنند و بازخورد دهند.

  7. این بررسی و واکاوی تفاوت میان کوچینگ و مشاوره علاوه بر اینکه شفافیت ذهنی بیشتری برای من فراهم کرد، رویه ای برای قیاس با دیگر حرفه های مشابه کوچینگ نیز در اختیار من گذاشت.
    سپاسگزارم

    1. سپاس فراوان جناب آقای چایچی نصرتی
      همراهی و بازخوردهای شما باعث دلگرمی و پیشرفت گروه تولید محتواست

  8. خیلی خوب و عالی بود
    تفاوت کوچینگ، مشاور و مربی برای من کاملا واضح و روشن شد.

    1. جناب آقای غزنوی
      ممنون از بازخورد و نظرتون.
      امیدوارم که همراه ما باشید و ما را از نظرات خودتون بهره‌مند کنید

  9. با سپاس سوال من این است که مسوولیت تصمیم گبری به عهده چه کسی است وکوچ چگونه فرد را از مسولیت خود آگاه میکند؟

    1. سلام عباس جان
      در کوچینگ مسئولیت ۱۰۰ درصدی تصمیم‌گیری به عهده مراجع است و کوچ می‌تواند در بازخوردها فرد را از این مسئولیت‌پذیری و همچنین پاسخ‌گو بودن آگاه کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنل مورد نظر را انتخاب کنید